SEO Nedir?

seo nedir

SEO nedir, SEO nasıl yapılır, arama motorlarında üst sıralara çıkma, arama motoru optimizasyonu başlıklarını bu yazıda açıklıyorum.

Yeni başlayanlar için, seo nedir, seo nasıl yapılır, arama motorlarında üst sıralara çıkma,arama motoru optimizasyonu hakkında açıklamaların yer aldığı yazımıza hoşgeldiniz. Günümüzde büyük bir önem taşıyan en etkin digital pazarlama aracı olan internet ortamında, bir web sitesinin nasıl optimize edileceği ve arama motorlarında nasıl listeleneceği hakkında tüm merak edilenler yazımızın detayında yer almaktadır.

SEO Nedir?

SEO“ – Search Engine Optimization kısaltmasından oluşan bir terimdir. Türkçe karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO işlemleri ile arama motorlarının web sitelerini daha kolay bir şekilde taramaları hedeflenmektedir.

SEO (Search Engine Optimization) için arama motorlarının siteleri daha rahat tarayabilmesi için yapılan teknik düzenlemeler, iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarının bütünüdür. Bu işlemler “Site İçi SEO” ve “Site Dışı SEO” olmak üzere ikiye ayrılır. Arama motorlarında üst sıraya çıkmak amaçlı yapılan işlemlerin tamamını kapsar.

SEO’nun amacı, açılımı itibariyle “Arama Motoru Optimizasyonu” yani arama motorlarında üst sıralarda listelenmektir. Bu amaç da şüphesiz ki sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya ürünleri daha geniş ilgili kitlelere ulaştırmaktır.

SEO; doğal yollarla ulaşamayacağımız web popülerliğine, doğal görünen yöntemler ile ulaşmak için izleyeceğimiz bir yoldur. Bu popülerlik bizi Google gibi arama motorlarında üst sıralara çıkaracaktır.

SEO İnternet reklamcılığının getirisi en yüksek pazarlama yoludur.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO işlemlerini; anahtar kelime belirlenmesi, içerik stratejisi, seo dostu kod yapısı, site kullanılabilirliği, otorite, seo yönetimi ve takibi olarak maddeleyebiliriz.

Anahtar kelime belirlenmesi

Anahtar kelime, seo’nun tohumudur gibi bir benzetme yapabiliriz. Bu benzetmeyi yapmamızın sebebi, tüm seo çalışmalarının temelinde anahtar kelime stratejisi olmasıdır. İnsanların yazılan makaleye veya satılan ürüne ulaşmalarını sağlamak için mutlaka ilgili odak anahtar kelimeleri doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir. Kelime üzerine çalışılmış bir içerik ve url yapısı en olumlu sonuçları verecektir. Bu sebeple anahtar kelime belirlerken dikkat etmeli ve öncesinde bir araştırma yapmakta fayda vardır. Anahtar kelimeler sadece içeriklerin bulunmasını sağlamazlar. Aynı zamanda kullanıcının arama niyetinte olduğu içeriklerin bağlamı hakkında bilgi verirler.

Anahtar kelime belirlerken, en zorlu arama sonuçlarını seçmek yerine konuyla alakalı alternatif anahtar kelimeler bulmakta fayda vardır. Oluşturulan içerikle ilgili potansiyel anahtar kelimelerin listesini hazırlamak yol gösterici olacaktır. Bulunan bu anahtar kelimelerin, arama hacimlerinini ve rekabet durumlarının ortalama seviyelerde olmasına dikkat edilmelidir. Rakip analizi her işte olduğu gibi, seo işlemlerinde de en dikkate alınması gereken durumlardan biridir. Rakip analizi yapılıp, onlardan daha güncel, daha kaliteli ve özgün bir seo çalışması ortaya koymadan onların önüne geçmeyi düşünmemek çok doğru bir hareket olmayacaktır. SEO çalışmalarının başladığı nokta tamda bu aşamadır.

İçerik Stratejisi

İçerikler, SEO için olmazsa olmaz önem taşıyan gerekliliktir. SEO açısından hangi işlemler yapılırsa yapılsın, özgün ve kaliteli içerik üretmeden verimli sonuçlar almak mümkün değildir. İnternet ortamının bilgi çöplüğüne dönüşmeye başladığı bu zamanlarda, özgün ve gerçek içeriklerin ne kadar önem taşıdığını anlamak zor değildir. Yazılacak olan içerikler muhakkak anahtar kelimeler ile alakalı, olabildiğince açıklayıcı, özgün ve uzun olmalıdır. Google ve diğer arama motorlarının, gerçek ve yeni bilgileri çok sevdiğini ve bu bilgileri sunanlara ayrıcalık tanıdığını unutmamak gerekir. İçerik oluştururken sabırlı olmak ve oluşturulabilecek en kapsamlı içeriği oluşturmak gerekmektedir.

SEO uyumlu içerik oluştururken dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

Arama motorlarını ve kullanıcıları memnun etmek için oluşturacağınız içeriklerin muhakkak gerçek ve güncel bilgiler içermesine özen göstermelisiniz. Bir konu, bir haber, bir tanıtım veya bir ürün.. hangi alanda yazı yazarsanız yazın, içerikleriniz açıklayıcı ve özgün içerikler olsun. Bu, zaman alan, araştırılmalar yapılması gereken bir uğraştır. Ama takdir edersiniz ki her iş emek ister.

Yazdığınız içeriği önce siz beğenin. Tüm yazım kurallarına uymaya çalışın. Unutmayın, rakipleriniz her zaman daha iyisini yapmak için çalışıyor olacaklar.

Yazıların uzun olması gerektiğinden bahsetmiştik. Ancak unutmamanız gereken bir detay var ki, uzun ve anlamsız yazılar yerine, olabildiğince uzun ve açıklayıcı yazılar yazmanız gerekmektedir. Amaç bilgi çöplüğüne katkı yapmak değil, gerçek bilgiler havuzuna su doldurmaktır.

Makalenizi okuyan kişilerin kafasındaki sorulara cevap olacak anlatımlar yapmaya çalışın.

Anahtar kelimelerinizi, yazının içinde geçirmeye özen gösterin. Israrla söylediğim gibi, anahtar kelimeleriniz ile yazınız uyum içerisinde olsun.

İçeriklerinizi görseller ile zenginleştirin. Günümüzde resimli anlatımlar da oldukça ilgi görmektediler. Ayrıca arama motorları da görsel aramamalar ile ilgili detaylı çalışmalar yapmaktadırlar.

İçeriklerinizi düzgün ve düzenli bölümlere ayırın. Sitenize gelen ziyaretçiler odaklanma sorunu yaşamadan, rahat bir şekilde yazınızı okuyabilecekleri bir düzen oluşturun.

Font seçimini iyi belirleyin. Şık olmak adına kötü ve uyumsuz fontlar kullanmaktan kaçının.

İçerik oluşturmak ve bu içeriği sitede yayınlamak, SEO işlemlerinin “site içi seo” bölümüne girer. Data detaylı bilgi sahibi olmak için sayfa içi seo tavsiyeleri yazıma buradan göz atabilirsiniz.

SEO Dostu Kod Yapısı

İçerik oluşturmak herkes tarafından yapılabilecek bir işlemdir, ancak bir web sitesinin teknik kısmı profesyonel yardımlar ile en yüksek seviyelere çıkartılabilir. Sitenin kod yapısı, çalışma hızı, hiyerarşik yapı ve kullanılan teknolojilerin güncelliği çok önemli faktörlerdir.

Özellikle Google başta olmak üzere tüm arama motorları algoritmalarında sık sık güncellemeler yapmaktalar. Web sitelerinin seo başarılarını sürdürmeleri ve arama motorları ile uyum içerisinde kalmaları ancak gelişen teknolojilerin takip edilmesi ve uygulanması ile mümkün olacaktır.

Web sitesini oluşturan yazılım kodlamalarının bütününün kusursuz olması, SEO notuna doğrudan etki eder.

Dikkat edilmesi gereken noktalara değinmek gerekirse;

Site içi hiyerarşik yapıya özen gösterilmelidir. Site içi hiyerarşik yapı hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Her sitede mutlaka bir site haritası bulunmalı ve Google Search Console aracına gönderilmelidir.

Robots.txt dosyası doğru yapılandırmalı ve Google’a gönderildiğinden emin olunmalıdır.

WordPress kullanan kullanıcıların, gereksiz eklentiler ve siteyi boş yere meşgul edecek kodlamalar kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir.

Kategori ve etiket yapılarının doğru bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. Kullanıcıya yol gösteren, aradığı bilgiye veya ürüne kolayca ulaşmasını sağlayabilecek düzenler kurulması gerekmektedir.

Sitenin çalışma hızı da önemli bir faktördür. Bir sitenin hızlı çalışması için temiz kodlanması ve iyi bir sunucuda barındırılması gerekmektedir. Bu konuda bilgisi olmayanların profesyonel destek almalarını önemle tavsiye ederim.

Sitenin URL yapısının temiz ve anlaşılır olması gerekmektedir. Karmaşık bir yapıya sahip url yapıları Google tarafından sevilmez ve yapacağınız tüm işlemlerin boşa gitmesine sebep olabilir.

Sitede HTTPS protokolünün kullanılması gerekmektedir. HTTPS protokolü, HTTP protokolünden çok daha güvenli olduğundan Google ve diğer arama motorları tarafından sevilmektedir.

Sitelerin, mobil başta olmak üzere tüm cihazlara uyumlu bir yapıda olması çok önemlidir. Günümüzde yapılan arama sorgularının büyük bir bölümünü mobil sorgular oluşturmaktadır. Sitenin mobil kullanılabilirlik durumununun mutlaka geçerli olması gerekmektedir. Mobil kullanılabilirlik durumunu, Google Search Console > Arama Trafiği > Mobil Kullanılabilirlik sekmesinden kontrol edebilirsiniz.

google search console mobil kullanılabilirlik
google search console mobil kullanılabilirlik

Mobil için AMP sistemini kurulmmalıdır. AMP sistemi (Accelerated Mobil Pages) yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar, Google’ın başlattığı ve Google tarafından kullanılması ısrarla istenilen bir sistemdir. AMP sistemi hakkında detaylı bilgi almak için burayı tıklayabilirsiniz.

Meta bilgilerinin kusursuz oluşturulması gerekmektedir. Meta içerikler, arama motorlarına sitelerimizin sayfaları hakkında bilgi verdiğimiz kısımlardır. Bu sebeple bu kısımların düzgün bir şekilde oluşturulması gerekmektedir. SEO uyumlu title makalemi buradan, SEO uyumlu description makalemi buradan okuyabilirsiniz.

Otorite

Otorite maddesini biraz açacak olursak, bir sitenin internet ortamındaki karizması ve varlığı diyebiliriz. Bir sitenin otoritesi, sitenin güvenliği, kolay kullanılabilirliği, zengin içeriği, sosyal ağlarda aktif olarak yer alması, ziyaretçi trafiği ve diğer sitelerden aldığı referans backlink‘leri ile belirlenir. Sosyal ağ hesabı kullananan bir kimsenin, daha fazla takipçi toplayabilmek adına devamlıilgi çekici paylaşımlar yapması, farklı kişilerle etkileşim halinde olması durumu nasıl bir şey ise, bir sitenin otoritesinin yükselmesi de buna benzer özellikler taşır. SEO işlemlerinin bu aşaması profesyonel destek almayı gerektirebilir.

Popülerlik
SEO doğal yollarla ulaşamayacağımız web popülerliğine, doğal görünen yöntemler ile ulaşmak için izleyeceğimiz bir yoldur demiştik, bu popülerliği sağlayabilmek SEO Uzmanlığı gerektirmektedir.

Popüler olmak meşhur olmak demektir. Sitemizin meşhur olması da doğru orantılı olarak daha fazla ziyaretçi anlamına gelmektedir. Bunu sağlamanın en önemli yolu ise Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almaktır. Google da üst sıralarda yer almak en prestijli reklamdır ancak, bunun için yapılması gereken de aslında reklam yapmaktır. Siteniz için yapacağınız tüm reklam ve tanıtımlar sitenizin popülerliğini arttıracak ve Google bu emeğinizin karşılığını sizi üst sıralara çıkartarak verecektir.

Unutulmaması gereken en önemli ayrıntılardan bir tanesini bu işlemlerin bir süreç gerektirdiği, çok kısa zaman içinde olmasının pek mümkün olmayacağıdır.

Doğallık ve Özgünlük
Google’ın algoritmasında sürekli iyileştirme yapması ve karar mekanızmasını olabildiğince geliştiriyor olması artık başarılı SEO işlemleri yapabilmemiz için doğal olmamızı mecbur kılmaktadır. Google’da yükselmek sitemizin popülerliğini arttırmaktan geçer demiştik, ancak bu işlemlerin yapay ve sahte olmaması gerekmektedir. Google kendisini kandırmaya yönelik yapılan tüm çalışmaları farketmekte ve siteleri bu durumda cezalandırmaktadır. Yani yanlış yöntemler izlenerek yapılan SEO çalışmaları sitemize büyük ölçüde zarar vermektedir.

Site içeriğinin özgün olması, SEO’ya katkı sağlayan sosyal ağların ve paylaşım sitelerinin aktif kullanması gibi doğal yöntemler sizi mutlaka başarıya götürecektir. Doğal olabilmek için yapılması gereken en önemli işlemlerden bir tanesi çalışmalarımızın kendimize özgün olmasıdır. Bu sebeple yapılan çalışmaların yapısı, zamanı, uygulama biçimi önem taşıyan kriterlerden ilk bir kaç tanesidir.

Doğal yollardan yapılan özgün çalışmalar Google tarafından kısa sürede fark edilecek ve gerekli değeri alacaktır.

SEO Yönetimi ve Takibi

Buraya kadar bahsettiğimiz aşamaları başarıyla tamamlayanlar, SEO işlemlerini doğru ve başarılı bir şekilde yerine getirme becerisini edinmişlerdir. Bu işlemlerin yerine getirilmesi sonucunda çok kısa vadede sonuçlar almak söz konusu değildir. Yapılan tüm bu işlemler arama motorları tarafından incelenir ve ondan sonra işlem görürler. Bu süreçte elbette ilk yapılması gereken sabırlı davranmak ve süreçleri takip etmektir. Ayrıca sitenin güncel tutulması ve otoritesinin sürekli yükseltilmesine de devam edilmelidir. SEO yönetimini bu şekilde sürdürürken, bir yandan da yapılan işlemleri takip etmek gerekmektedir.

Ortalama organik trafik, anahtar kelimelere bağlı olarak organik trafik, link profili, sayfa ve alan adı otoritesi, kullanıcıların sayfada geçirdikleri süre, kullanıcı başına ortalama sayfa sayısı, geri gelen ziyaretçiler, hemen çıkma oranı, tarama verimliliği ve dizi durumu, organik trafikten elde edilen dönüşümler takip edilmesi gereken hususlardır. Bu verileri takip etmek için ise, Google arama motoru için, Google Analytics ve Google Search Console, Yandex arama motoru için Yandex Metrica araçlarını kullanmak gerekmektedir.

Unutulmaması gereken, faydalı bir SEO çalışması, ancak doğru işlemler ile olacağından, gerektiği yerlerde uzman desteği alınarak sürdürülmesi gerektiğidir.

Bu yazımızda seo nedir,  seo nasıl yapılır bu konuya bir giriş yapmış olduk. Tabiki seo nedir sorusu oldukça geniş bir cevap içermektedir. SEO kategorimde arama motoru optimizasyonu ile ilgili notlar paylaşmaya devam edeceğim. izmir seo desteği için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir sonraki yazım olan Site İçi SEO İçerisinde Hiyerarşik Yapı Nasıl Olmalıdır? başlıklı makalemde sayfa içi seo kuralları, H etiketlerinin kullanımı, site içi bağlantılar, site dışı bağlantılar konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Paylaş:
Reklam
izmir seo, izmir seo danışmanı, seo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed