Site İçi SEO Hiyerarşik Yapı Nasıl Olmalıdır?

sayfa içi seo nedir

Merhaba İzmir seo yazımızın bu bölümünde site içi SEO konusunda, Google EMD güncellemesi ile gelişen hiyerarşik yapı oluşturma kuralları, H etiketlerinin kullanımı ve site içi SEO kuralları hakkında bilgiler vereceğiz.

Site İçi SEO Kuralları Nelerdir?

SEO işlemlerinin site içi SEO ve site dışı SEO olarak ikiye ayrıldığından bahsetmiştik. Yazımızın bu bölümünde site içi SEO kurallarına değineceğiz.

Site içi SEO kuralları içerisinde en çok dikkat edilen ve Google tarafından önemsenen belli kurallar ve noktalar bulunmaktadır. Site içi SEO’da sitemizin HTML yapısı büyük önem taşımaktadır. Bunların içerisinde üzerinde en çok durulan konular H etiketleri, site içi bağlantılar, siteden çıkan bağlantılar (site dışı bağlantılar) ve tüm bunların bir arada durduğu hiyerarşik yapılardır.

H Etiketleri Nasıl Kullanılmalıdır?

H etiketleri bildiğimiz üzere sitelerimizde ana başlık ve alt başlık oluşturmamızı sağlayan, anlatmak istediğimiz konuda kullanıcıya yol gösteren hiyerarşik yapılardır. EMD güncellemesi ile birlikte gelen ve mantık çerçevesinde sisteme uygun olarak sitelerde yapılması zorunlu kılınan bu yapıda Google’nin istediği; 1 adet H1, en fazla 4 adet H2, en fazla 4 adet H3 olarak belirlenmiştir. Yapıyı bu kurallara uygun oluşturmamız hem Google hemde sayfamıza giren ziyaretçiler açısından olumlu olarak görülmektedir. H etiketlerinin kullanımı ile ilgili atlanmaması gereken bir diğer nokta ise etiketlerin belirli bir sırayla kullanılması gerektiğidir. H3 etiketi H2 ve H1 den önce kullanılmamalıdır, yani sırasına önem verilmelidir. H1 etiketi boyut olarak H2 ve H3 ‘den büyük olmalıdır, bu mantıkta H2’de H1’den küçük, H3’den büyük olmalıdır.

site içi seo içerisinde hiyerarşik yapı nasıl olmalıdır?, izmir seo
site içi seo içerisinde hiyerarşik yapı nasıl olmalıdır?, izmir seo

Site İçi Bağlantılar

Site içi bağlantılar (link), sitemizin iç linkleri demektir. Yani bir sayfadan başka bir sayfaya geçişlerde kullanıcı yönlendirmek adına yapılan linklemelerdir. Bu bağlantılar kullancıya yol gösterdiği gibi aynı zamanda sitemizi tarama amaçlı gelen Google botlarına da kılavuz olmaktadır. Ancak bu işlemlerde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır ki en önemlisi kararlılıktır. Gereksiz ve aşırı bağlantı kullanmak SEO açısından bizlere faydadan çok zarar verir. Normal bir web sitesi içi sayfa başına bağlantı sayısı maksimum 50 olmalıyken, e-ticaret siteleri için durum biraz daha esnektir, sebebi ise e-ticaret sitelerinde normal sitelerden daha fazla içerik olmasıdır ve sayı maksimum 100 olarak tavsiye edilmektedir. Ancak site içi bağlantıları olabildiğince gerekli yerlerde kullanmak her zaman daha faydalı sonuçlar getirecektir.

Sistem kodlamasında da dikkat edilmesi gerekenler vardır. Yazılımımızın temiz ve hızlı olması Google kadar sitemize gelen ziyaretçiler içinde önem taşımaktadır. Takdir edersiniz ki hiçbirimiz geç açılan bizi yoran sitelerde zaman geçirmek istemeyiz, ve sitelerden çıkar gideriz. Hal böyleyken ziyaretçilerimizin de sitemizde geçireceği zaman düşük olursa bu bizim SEO açısından zarar görmemize sebep olacaktır. Gereksiz yere kullanılan Javascript ve HTML kod yapısı, yüksek kaliteli ve çok büyük görseller, zorla sıkıştırılmış görseller sitemizin açılış hızını olumsuz etkiler, hatalı yazılmış kod dizeleri de sitemizi olumsuz etkiler ve tüm bunlar ziyaretçilerin siteden hızla çıkmalarına sebep olur. Bu sebeple sitemizde gereksiz Javascript kodları kullanmaktan uzak durmalı ve temiz bir HTML yapısı kullanmalıyız. Kullandığımız görselleri de uygun boyutlara düşürmeli ve sitemizin hızını olabildiğince yüksek tutmalıyız.

Site Dışı Bağlantılar ve Kodsal Yapıları

Sitemize makaleler yazarken bazen farklı adreslere link vermemiz gerektiği durumlar olur. Dışarıya çıktığımız linkler aynı zamanda bizim sitemizin de gelişimini gösteren bir unsurdur. Ancak site dışına bağlantı verirken de dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Eğer konu dışında bir web sitesine bağlantı vereceksek mutlaka rel=”external” komutunu kullanmamız gerekir.

Örn;



<a href="https://www.batuhanozyavru.com.tr" rel="external,nofollow">İzmir SEO</a>

Bağlantı verdiğimiz sitelerin kaliteleri bizim sitemizi de etkileyeceğinden, hatalı bir linkleme SEO açısından değer kaybına sebep olabilir.

Site dışı SEO ile ilgili detaylara bir başka yazımızda değineceğim.

Site içi SEO Optimizasyonunun Tamamlanması

Yazımızda bahsettiğimiz detaylara önem verir ve sitemizi optimize edersek, indeks alma hızımızda düşme (yani daha hızlı indekslenme) ve sitemizin değerinde bir artış olduğunu hızla görebiliriz. Hızlı çalışan temiz bir tasarıma ve kolay erişilebilir bir link yapısına sahip olan sitelerde herkes vakit geçirmek ister. Ziyaretçilerimizi sitemizde tutmayı başarabilirsek de Google bize bunun karşılığını verecektir. SEO için Google’nin bizden istediği artık hızlı çalışan, temiz kodlanmış ve özgün içeriğe sahip olan sitelerdir. Rakiplerimizin üstüne çıkmak, Google’da üst sıralara çıkmak için bir takım kurallara uyulması şarttır.

İzmir SEO takipçileri, bu yazımızda site içi SEO, hiyerarşik yapı, EMD güncellemesi, H etiketleri kullanımı, site içi SEO kuralları hakkında bilgiler paylaştık. Daha sonraki makalelerimizde site dışı bağlantılar, site dışı SEO, dışardan link alımı (backlink) gibi konulara değineceğiz.

Bir önceki yazımız olan SEO Nedir, Nasıl Yapılır? makalemizi inceleyebilir, SEO konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yeniden görüşmek üzere hoşçakalın..

Paylaş:
Reklam
izmir seo, izmir seo danışmanı, seo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed